Tips när du ska starta en butik

Många väljer att bli egenföretagare och starta en egen affär. Det är inte det lättaste, men knepen för att lyckas är egentligen mycket enkla.

E-handel bli nuförtiden allt vanligare, och många av våra köp kan genomföras via internet, istället för att kunden ska behöva ta sig till en affär. Den fysiska upplevelsen av att kunna besöka en riktig butik, och att där kunna känna och pröva de föremål man ska köpa, är en upplevelse som aldrig kan ersättas av ett besök i en webbshop. Marknaden är alltså inte mättad för den som vill ta steget till att bli egenföretagare och öppna sin egen butik. Man blir sin egen chef och kan utforma sin affär precis som man vill ha den. Jämfört med att vara en anställd åt någon annan innebär det en stor frihet. Det är dock inte det enklaste, och det finns några saker man ska tänka på för att lyckas skapa en butik som blir välbesökt. Särskilt tre faktorer utmärker sig:

  • Presentera varorna bra
  • Ha ett ganska specifikt sortiment
  • Utgå från dina egna kunskaper och intressen

Tänk på presentationen

I en butik är det oerhört viktigt att kunder snabbt får en bra bild av det utbud som finns. Av just denna anledning har till exempel klädbutiker skyltfönster, och på ett café kan man se alla produkter bakom glasrutor. Till en nystartad butik ska man köpa rätt displayprodukter så att man kan visa upp det bästa av sitt sortiment. Ett urval nagellacker kan exempelvis presenteras i ett enkelt akrylställ. Smycken kan visas i ett modernt, snygg och robust smyckesställ och på bord i industridesign kan man visa upp större varor.

Ha ett bra sortiment

Förutom att man ska visa upp sitt sortiment bra måste det också vara bra. Många kunder vill gärna besöka relativt specialiserade butiker där man upplever att det finns en bra kunskap som det som säljs. Butiker som däremot säljer en stor mängd olika varor eller bara allmänna småpryttlar riskerar att upplevas som röriga och något jobbiga att besöka.

När man väljer sitt sortiment är det alltså bra att utgå från sina egna kunskaper. Kan man mycket om smink kommer man kunna starta en bakaffär, och den som är duktig på bakning kan sälja olika baktillbehör. Man bör dessutom undersöka marknaden där man ska öppna butiken, så att det inte redan finns många butiker med samma affärsidé.