RPA – framtiden för små företag

Vad skulle du säga om du fick veta att det finns enkla och prisvärda sätt att effektivisera ditt företags verksamhet på? Åtgärder som frigör resurser som kan användas till verksamhetsutveckling och kreativt nytänk? AI har nu blivit prisvärt nog för att vara ett effektiviseringsalternativ också för små företag.

Finanstidningen Forbes listade nyligen RPA-lösningar som en av de hetaste AI-trenderna att hålla koll på under 2020. I Sverige är vipetech.com en av de främsta leverantörerna av RPA-lösningar.

RPA står för ”Robotic Process Automation” och är en samlande beteckning för olika typer av AI-styrda automatiseringslösningar. Först och främst handlar det om potentialen att automatisera rutinmässiga arbetsuppgifter. Bland sysslorna som kan utföras av RPA finns:

  • Kvitto-, faktura- och bokföringshantering
  • Kundkontakter i automatiserade svarstjänster
  • Mötesplanering och kunduppföljning

Att automatisera tråkiga arbetsuppgifter är inte bara ett sätt att göra arbetet roligare, i slutändan kan det förstås ha stor inverkan på balansräkningen. AI inte bara struntar fullständigt i om arbetsuppgifterna är roliga eller inte, den är också betydligt snabbare, mer effektiv och säkrare när det handlar om att utföra en och samma uppgift om och om igen. AI- och automatiseringsrevolutionen handlar om att människor ska kunna göra det de är bäst på. Det syns inte minst i att intresset för personlig service och mänskliga mervärden har ökat.

AI-driven marknadsföring

aiSättet som AI kan hantera och sammanfatta information på kommer att förändra förutsättningarna för mängder av företag. Det menar Patrick Stokes som arbetar Salesforce. Enligt honom kommer AI-lösningar på kort tid bli lika vanliga som bärbara datorer på svenska arbetsplatser. I det sammanhanget är det värt att nämna att RPA inte bara kan hjälpa till med administrativa uppgifter, också marknadsföringen kan slipas. RPA kan hjälpa till med löpande kund-, marknads- och säljanalyser. Med hjälp av AI går det att analysera stora mängder data på mycket kort tid, vilket i sin tur kan hjälpa er att agera snabbt i marknadsföringssyfte. Det kan handla om allt från riktad reklam till potentiella kunder till att få fram data som tyder på att det är dags att ringa ”hot calls” med nya erbjudanden till redan befintliga kunder.