Räkna ut vad lånet kostar

Det finns tillfällen då såväl företag som privatpersoner kan behöva ta ett lån för att gå runt. Men innan man lånar kan det vara bra att kontrollera hur mycket lånet kommer att kosta i slutänden – annars är risken att lånet snarare stjälper än hjälper i en tuff situation.

Att räkna på lån som man funderar på att ta är viktigt både som företagare och som privatperson eftersom att man på så vis får reda på vad lånet kommer att kosta en totalt i slutänden. Detta betyder att du alltid bör räkna lånet mot din befintliga ekonomi för att säkerställa att du eller företaget faktiskt klarar av att betala tillbaka lånet som tas. Dessutom så varnar nu experter för billiga bolån hos nya långivare som allt fler lockas att ta för att få in snabba finanser. Såhär säger man:

”– Det finns uppstickare som har kortare löptider på bolån än traditionella aktörer. Det kan innebära en risk om man som kund när löptiden går ut inte kan få lånet förlängt, och inte heller får lån någon annanstans.” – läs mer här hos Svenska Dagbladet.

Bra att tänka på innan ett lån

Det finns helt klart en hel del saker som man ska tänka till kring innan man tar ett lån, oavsett om det handlar om ett bolån, privatlån eller ett företagslån. Först och främst bör du alltid vara selektiv med vilken långivare du väljer att låna från. Något Metro nyligen uppmärksammade är till exempel att vissa långivare har gjort att skicka kunderna till Kronofogden som sin affärsidé i princip, något som tydligt syns hos fogdens redovisade siffror. Under perioden 2016 till 1 januari 2018 har företagen som fogden granskat skickat tillsammans över hela 16 000 ärenden till Kronofogden, och skuldsummorna uppgår till mer än 171 miljoner svenska kronor. Som låntagare är det därför ytterst viktigt att du säkerställer att du kan betala tillbaka dina lån, och en annan sak som kan vara bra är att hålla koll på alla olika lagar och regler som faktiskt finns för den finansiella faktorn för att skydda sina konsumenter.