Vad är ditt företags grafiska profil? En vanlig tankelek inom marknadsföring är att föreställa sig varumärket som en människa. Vem ser du framför dig? Vad är dennes personlighet och utseende? Svagheter och styrkor. Vilka kläder har hen på sig? Reflekterar företagets yttre dess inre – dess värdegrund och ambitioner?
För den som till exempel vill synas på mässor är det viktigt att presentera sig med ett visuellt material. Att kunna dela ut reklamprodukter prydda av företagets logotyp signalerar seriositet och lämnar den nya kontakten, potentiella kunden eller samarbetspartnern, med en liten souvenir som kan hjälpa denne att lägga ditt företag på minnet. Miljövänliga och närproducerade reklamprodukter kan du beställa från ställen som TUPP reklam.
Men innan du börjar trycka din logotyp på t-shirts, pennor och kaffekoppar måste du såklart vara säker på att den är rätt för ditt företag. Vilket kan vara lättare sagt en gjort. En logotyp är mer än ord och bild – det är en förlängning av företagets identitet. Den formar det första intrycket av företaget. Att vara snygg räcker inte på långa vägar – din logotyp ska vara en presentation av en karaktär.
Bra frågor som man kan ställa sig själv i arbetet med att utveckla en logotyp är till exempel: Ska den vara textbaserad eller enbart en form? Vilken färg ska logotypen ha? Vilket typsnitt? Ett saftstånds logotyp ska kanske inte vara allvarligt svartvit och en begravningsbyrå bör kanske undvika comic sans. Med det sagt ska du inte begränsa dig själv, regler är till för att brytas mot och ofta är det bättre att sticka ut än att passa in.
Hjälp med reklam
Har du en jag-kan-själv-mentalitet? I så fall kan det här vara ett bra tillfälle att jobba på den. Det lönar sig oftast att be om professionell hjälp med att ta fram en logotyp. Det spelar ingen roll om du var bäst på bildlektionerna i skolan. Du behöver någon som kan se till att logotypen fungerar i olika skalor och kan vara en matchningsbar mittpunkt, som allt annat visuellt material graviterar mot. Att den går uppdatera och justeras (gärna omärkbart), istället för att behöva skrotas helt efter ett decennium.
Slutligen – jaga inspiration! Titta på exempel på lyckade logotyper. Vad gör de rätt? Vad skulle du göra annorlunda? Finns det mer att upptäcka än vad ögat först registrerar? Innehåller de några hemliga meddelanden?