Låna för företagsstart

Att starta företag har blivit vanligare idag men det kan vara svårt att veta hur du ska börja. Du kanske inte har det startkapital som behövs för att starta upp företaget. Då kan det vara bra att veta att det finns hjälp att få.

Att ta ett lån för att starta sitt företag är kanske inte det bästa valet men det är en lösning. Det svåra är att bli godkänd för ett lån. Du måste vara minst 18 år och vara svensk medborgare för att kunna ta lån och du bör också ha en inkomst. Att ta ett lån kan vara en snabb lösning om du behöver pengar men du får se upp med att inte låna för stora summor som du sedan inte kan betala tillbaka.

Hur ska du gå tillväga för att ta ett så kallat “starta eget lån”? De flesta banker har denna typ av valmöjlighet och det gör att du som har planerat att starta ett företag kan gå till dem för att ansöka om detta. Bankerna vill ofta att du ska lämna något som säkerhet för att få bättre ränta. Det finns några olika saker som du behöver tänka på när du ska ta ett lån.

  • Du ska ha klart för dig hur din affärsplan ska se ut, planera därför ditt företag i förväg.
  • Du ska också fundera riktigt noga på om du verkligen behöver ta ett lån. Kanske kan du jobba med ditt företag vid sidan om ditt vanliga jobb. Då kan du tjäna ihop pengarna på det sättet i stället.
  • När du väl har bestämt att ett lån är det bästa alternativet bör du jämför flera olika bankers lån för att på så sätt hitta det som passar dig bäst.

När du har hittat den bank som du tycker passar, ska du ansöka och vänta på att bli godkänd för lånet. När du är godkänd kommer du få lånet utbetalat så att du kan starta upp ditt företag. Lånet betalas tillbaka enligt vilken ränta du har. Du kan ha ett antal år på dig att betala tillbaka ditt företagslån, vilket är bra för dig som låntagare.