Gott kaffe på arbetsplatsen viktigt

Det är inte bara viktigt att kaffet på arbetsplatsen ska vara gott, det ska vara producerat med hänsyn till både miljö och människa. Det ska med andra ord vara ekologiskt och stödja de odlare som upprätthåller regnskogens bevarande.

 

Ingen arbetsplats skulle vara fullkomlig utan riktigt gott kaffe, sånt där kaffe som du kan läsa om på http://www.sweetcoffee.se/ när du funderar på att skaffa en kaffemaskin. Tre koppar kaffe verkar dessutom göra mer nytta än skada, om man får tro denna artikel:

 

Människor som dricker tre till fyra koppar kaffe per dag verkar ha större chans att uppleva positiva hälsoeffekter än de som undviker kaffe, visar en ny studie – Dagens Nyheter

 

Det är tyvärr så att kaffe tillsammans med både choklad och bananer är varor som tar mycket resurser i anspråk när de odlas på fel sätt, kort och gott orsakar dessa stor miljöförstöring i många länder. Man har märkt att när dessa odlas på ett ekologiskt och hållbart sätt får det mycket mindre negativa miljöeffekter. Det är alltså viktigt att se så att det kaffe en köper är just ekologiskt och hållbart odlat.

 

Så ska kaffe odlas

 

I en artikel på Naturskyddsförenings hemsida går det att läsa om hur kaffe ska odlas. För att bönorna ska bli så goda som möjligt bör dessa till exempel odlas på minst tusen meters höjd över havet och gärna i en backig miljö.

 

I Brasilien finns en region med de idealiska förhållandena för just kaffeodling, där har så många producenter samlats att naturen säger ifrån. För att skydda kaffebären från insekter och sjukdomar så besprutas dessa med kemiska bekämpningsmedel som inte är godkända inom EU. Dessvärre köper flera svenska och andra stora kaffemärken in härifrån. Mer om detta kan du läsa om här.