Tidigare i år startade Ikea ett acceleratorprogram tillsammans med danska Rainmaking. Nu har de första tio startups som valts ut för att delta i programmet presenterats.
Ikea Bootcamp är ett acceleratorprogram för startups som initierats av Ikea och det danska entreprenörshuset Rainmaking. De tio företag som valts ut kommer att få ungefär 200 000 kronor vardera i investering, coachning från både den småländska möbeljättens affärsområdeschefer och Rainmakings nätverk. Dessutom får de startups som ingår i programmet tillgång till en kontorsplats under tre månader, och kan använda Ikeas testlabb och prototypverkstad.
Anledningen till att Ikea har valt att starta en egen accelerator är följande:
“Vi har inte hittat någon existerande accelerator som passat vårt Ikea-DNA. Vi är inte intresserade av framtida ägarandelar i de här bolagen. Istället vill vi etablera en affärsrelation med nya bolag och tekniker som Ikea till exempel kan licensiera”, säger Tony Sandelius, chef på Ikea New Business & Innovation, som ingår i Ikea of Sweden.
Ett svenskt bolag
Bland de tio startups som har valts ut för den första omgången finns ett svenskt bolag, Mimbly. Bolaget har sprungit ur ett projekt på Chalmers tekniska högskola och utvecklar teknik för återvinning av vatten från tvättmaskiner. Tony Sandelius specificerar för DI Digital att bolagen som valts ut har potential att hjälpa Ikea med deras tre stora utmaningar.
- Att bibehålla låga priser.
- Att vara tillgängliga i alla säljkanaler, även i framtiden.
- Att ta ett stort miljömässigt och socialt ansvar.
Miblys mentor blir Cindy Andersen, som är affärsområdeschef för kök och matplats, och därmed den som har det övergripande ansvaret för allt som rör vitvaror. Syftet är dock inte att Ikea ska köpa in sig i bolagen, utan att de ska samarbeta med Ikea på olika sätt. Arbetet avslutas med en demonstrationsdag i Älmhult i december, där varje startup frå presentera sina prototyper, samarbeten och slutsatser från projektet. Förutom Mimbly ingår följande företag i den första upplagan av acceleratorn:
- Anyware Solutions (Danmark), som tillverkar adapters för uppkopplade hem.
- Bare Conductive (Storbritannien), som tillverkar sensorer för att koppla upp ytor och utrymmen av olika slag.
- Flying Spark (Israel), som tillverkar proteinpulver av larver.
- Goodbag (Australien) – ”världens första smarta shoppingväska.”
- How Do I? (Storbritannien) – en videoapp för personer med inlärningssvårigheter.
- Hubstairs (Frankrike), som hjälper sina kunder med inredning.
- Matter Solutions (Portugal), som använder industriavfall för att tillverka nya ytmaterial.
- Niwa (Spanien), som skapar mjukvara för inomhusodling.
- Nüwiel (Tyskland), som utvecklar en elektrisk cykeltrailer för varuleveranser.