Företagslån, räntor och entreprenörskap

Det är fortsatt minusränta på marknaden, något som förmodligen kommer regleras inom kort. Vad det betyder för egenföretagare kan man bara spekulera i, men förmodligen kommer det leda till mindre gynnsamma lån från storbankerna. För även om vi haft minusränta på Riksbanken, så har företagslånens räntor inte varit anmärkningsvärt låga.

Om man som entreprenör eller egenföretagare är i behov av ett större eller mindre startkapital är det vanligt att man tar ett lån. Storbankerna ger ut företagslån, men låter företagslånen ha högre räntor än till exempel privatlån. Det är enligt egen utsago ett aktivt drag för att man inom bankerna har ökade kostnader. Vill man vända sig till en mindre bank eller långivare kan man beräkna kostnaderna och löptiden på https://expresskredit.se/ för att undvika överraskningar. Snabblån kan nämligen vara helt rätt för dig och ditt behov.

Reporäntan väntas höjas

Den har legat relativt oförändrad de senaste åren, men nu väntas reporäntan – eller styrräntan – få sig en skjuts uppåt, skriver bland annat expressen.se. Vad det kommer ge för konsekvenser på företagsskatten spekuleras det i. Höjs den kommer förmodligen också företagslånen att höjas; för faktum är storbankerna, trots minusränta, långsamt höjt räntorna för företagslånen. 8 miljarder för mycket varje år, beräknas företagskunderna betala i räntor till storbankerna.

Vad kan man då tänka på är att det finns olika skäl att ta lån. Många tänker sig att ett lån bara är ett extra tillskott i ens konsumtionskassa, men som företagare är det annorlunda. Ett lån kan gå till:

  • Investering i ett lovande tillväxtbolag
  • Kompetensutveckling; exempelvis en eftertraktad kurs
  • Sätta ihop en långsiktig portfölj som kan backa din ekonomi
  • Resa för att knyta kontakter

Det gäller att arbeta smart med sina pengar. En börsmarknad med minusränta leder till att en stor buffert på sparkontot inte växer, och därför inser fler att de behöver lägga sina pengar någon annanstans. Det resulterar i att vi har mindre buffert på våra traditionella bankkonton, men fler pengar på börsen i form av fonder och aktier. Dessa pengar beskattas dock. Väg avgifterna och skattekostnaderna klokt mot varandra.

Extra tillskott kan lösa sig om du har en ordentlig idé om hur du ska använda lånet rätt. Tänk bara på att läsa av räntan och vad lånet skulle kosta dig totalt och månaden.