Investeringar är ofta vad som krävs för att kunna realisera en idé. Men du behöver inte lägga allt krut på att charma banker och riskkapitalbolag. En annan framkomlig väg kan vara crowdfunding.
Crowdfunding är ett fenomen som blivit riktigt stort de senaste åren. Så sent som för fyra år sedan kunde man läsa artiklar om att crowdfunding inte var ett attraktivt alternativ för svenska entreprenörer. Idag ser det annorlunda ut.
Kortfattat handlar crowdfunding om att vanliga människor investerar pengar i en affärsidé som de tror på. Detta görs vanligen via plattformar på nätet, som Indiegogo, Kickstarter eller Funded By Me. På vissa plattformar blir de som investerar pengar delägare i verksamheten, på andra får de något från företaget, t.ex. en färdig produkt, om projektet ros i hamn. Det är nämligen viktigt att komma ihåg att alla inte lyckas få ihop det kapital som behövs genom crowdfunding-kampanjer. Sedan finns det andra kampanjer som får in mer pengar än vad de har som mål.
Några exempel på crowdfunding
- Mormor Magdas därproducerade glass är ett företag som, precis som många andra i livsmedelsbranschen, hade svårt att få banklån. Genom en kampanj på Funded By Me fick dock grundaren, Angela Hafström ihop det kapital som krävdes. 142 personer investerade mellan 2000 och 200000 vardera, och blev därigenom delägare i företaget. Idag finns glassen, både gräddglass och mejerifri glass, att köpa i butiker i hela landet.
- Kronfönster är både en berättelse om crowdfunding, och en berättelse om hur långt man kan komma även utan detta. När företaget startades för tolv år sedan var idén att sälja billigare fönster genom att bl.a. låta kunderna mäta upp sina fönster själva. Grundaren Carl-Gustaf Svensson fick ihop startkapitalet genom att låna 100 000 kronor av sin moster, men säger till Dagens Industri att han nu har som mål att slå världsrekord i crowdfunding.
- Mölndals golfklubb utanför Göteborg provar crowdfunding för kunderna som spelar på klubbens golfbana. De kommer på fredagar, efter genomförd runda, att kunna betala vad de tyckte att rundan var värd, kontant eller via Swish. Mer om detta experiment finns att läsa här.
- Det finska bolaget Haikara vill bli smartklockornas svar på Daniel Wellington, med hjälp av crowdfunding. Än så länge är det osäkert om affärsidén kommer att göra succé, men idén är mer solid än många andra klocktillverkare som testat crowdfunding, skriver Veckans Affärer.