Bostadsbrist påverkar för privatperson och företag

Bostadsbristen i Stockholm är ett faktum, men samtidigt jobbas det hela tiden för att bygga fler bostäder som kan lösa bostadsbristen. En konsekvens av detta kan dock bli att folk inte har råd att köpa eller hyra de bygga bostäderna som byggs, eftersom nybygge i regel är dyrare än äldre bostäder.

För både privatpersoner och företag blir det problem på grund av bostadsbristen. Privatpersoner får inte tag i bostäder och samma gäller faktiskt företag. Men som tur är kan företag som behöver boende till anställda hitta företagsbostäder hos Apartment.se.

Det byggs nya bostäder

Stockholm stads plan för att lösa bostadskrisen är att bygga nytt. Det är något som man bland annat gör i Mälaräng, som ligger mellan Mälarhöjden och Bredäng. Där byggs 1100 nya bostäder, skola och butikslokaler, skriver StockholmDirekt. PÅ samma sätt byggs det på många andra platser i Stockholm. Men problemet här blir att dessa bostäder ofta får höga priser, priser så höga att folk inte har råd att flytta in i varken hyresrätter eller bostadsrätter. Det finns även andra problem med byggandet. I en artikel från Di kan man läsa om Skanska och hur de ställer sig till det ökande byggandet, i relation till klimatmålen. Det gäller att bygga klimatsmart, och troligen kommer företaget därför behöva ta in ny kompetens.

Stockholm har tappat vad gäller företagsranking

En annan konsekvens som bland annat kommit av bostadsbristen att rankingen för Stockholms stad gått ner vad gäller företagsklimat, visar enkätsvar på.

”Vi tar kritiken från företagarna på största allvar och är glada över att de får komma till tals. Vi håller med näringslivet om att vi har stora utmaningar vad gäller bland annat infrastrukturen samt kompetens- och bostadsbristen. Vi satsar hårt på detta”, säger Jan Valeskog till Svenska Dagbladet om detta.