Bitcoin och entreprenörskap

Det kan kännas som alla pratar Bitcoin hela tiden just nu. Men än så länge har vi bara sett början. Det är svårt att veta vad som kommer att vara möjligt att göra med valutan i framtiden, och än så länge finns det stora möjligheter för entreprenörer att skapa smarta lösningar.

Entreprenörskap inom bitcoin är ett oerhört brett ämne, som än så länge befinner sig i sin linda. Många är de entreprenörer som på olika sätt försöker tjäna pengar på bitcoin och andra kryptovalutor. Det kan handla om att utvinna bitcoins, sälja bitcoins eller att ta betalt i bitcoins. Ett exempel på det förstnämnda är Btcx, där vem som helst kan köpa bitcoins och betala via Swish.

Vad är bitcoin?

För att få en större förståelse för hur bitcoin fungerar rekommenderar vi filmklippet ovan, som gör mer än att bara skrapa på ytan. Kanske får du själv idéer om verksamheter du skulle kunna starta efter att ha sett klippet. Vem som skapade bitcoin är än så länge höljt i dunkel, även om en australiensisk affärsman förra året påstod sig dölja sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto.

En av bitcoins stora USP:ar, på både gott och ont, har varit anonymiteten. Det finns dock de som vill ändra på detta. I både Storbritannien och i EU förbereds lagar som ska tvinga de som använder bitcoin att identifiera sig, skriver M3. Anledningen sägs vara att bitcoin är ett populärt betalmedel vid illegala transaktioner.

Vissa ser också sin chans genom att starta nya kryptovalutor. Bitcoin och dess syskon Ether når toppnoteringar, och många önskar att de hade investerat i dem tidigare. Då blir det intressant med s.k. Initial Coin Offerings (ICO:er). Där kan man betala för att få vara med i nya kryptoprojekt som startas. Forskaren Claire Ingram Bogusz säger till DI Digital att många konstiga projekt får pengar just nu.