Att veta om hemförsäkring

När du tecknar hemförsäkring, se till att du vet om alla villkor – det kan skydda dig och din privatekonomi i framtiden, om något sker.

 

Det är viktigt att ha rätt försäkringar, vad gäller husdjur, hem, olycksfall och arbete. Om något händer har du ett skydd att falla tillbaka på. Det kan vara ett inbrott som sker, om du inte har försäkring får du heller inget tillbaka, i form av pengar som ersättning för det du förlorat. Om du inte har en djurförsäkring och din hund blir sjuk, då får du betala alla räkningar för djursjukhuset ur egen ficka, något som dessvärre ofta blir väldigt dyrt. Det är med andra ord bra att ha försäkringar och gärna sådana som är konkurrenskraftiga med bra deals och rättvisa villkor. Mer om just kattförsäkringar har vi skrivit om tidigare, men idag lutar det snarare åt hemförsäkringar.

 

Läs det finstilta när du tecknar hemförsäkring

 

Att ha en hemförsäkring är a och o – det skyddar dig om något händer hemma. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om ett par som varit gifta i 45 år och varit folkbokförda på samma adress längre än så, men där bara den ena står i hemförsäkringen. Vanligen räcker det för skydd till båda, eller alla som står skrivna på adressen, men enligt vissa försäkringsbolag räcker det inte. 5 av 13 försäkringsbolag kräver allas namn på försäkringsbrevet, enligt samma artikel. Olika villkor gäller alltså för olika bolag, något som är viktigt att veta eftersom det gäller att läsa det finstilta. Annars kanske försäkringen inte täcker dig eller din partner när ni är ute och reser till exempel, något som skedde med paret i artikel som är länkat till ovan. Gemensam folkbokföringsadress och äktenskapet räckte alltså inte för att båda skulle omfattas av ett reseskydd, något de insåg när de kom hem från tre veckor i Grekland. Som tur var hände inget under resan, men om det hade gjort det hade det blivit dyrt.